Voor de rechtbank in Turnhout heeft Sofie H. (26) uit Westerlo de vrijspraak gevraagd voor zowel moord als doodslag op haar baby. Eerder had het openbaar ministerie 15 jaar cel gevorderd voor moord, maar volgens de advocaat van Sofie H. is er hoogstens sprake van schuldig verzuim.

De feiten dateren van 13 juli 2014. Sofie was die dag alleen thuis toen ze beviel van een meisje. Ze beweerde dat de baby dood was geboren, maar een autopsie wees uit dat het meisje nog 6 à 12 minuten geleefd heeft. "Het kindje is gestorven door ademtekort.

De verstikking is een gevolg van de houding van de baby in de wc-pot", aldus de openbare aanklager. "Als je een pasgeborene minutenlang ondersteboven in een wc-pot laat liggen, weet je dat dit tot de dood zal leiden." Het motief i s volgens de aanklager duidelijk: ze was niet klaar voor een tweede kind.

Nog volgens de aanklager staat ook de voorbedachtheid vast. "De baby had reeds voor de geboorte haar doodvonnis gekregen. Tegen haar vriend had ze reeds gezegd dat het kind door een afwijking maar kort zou leven na de geboorte. En tegen jeugdvriendinnen verklaarde ze de baby al dood, namelijk door een abortus."

Ondanks de aanwijzingen in het onderzoek, pleit Sofie H. onschuldig voor moord of doodslag. "Ik ben er van uit gegaan dat ik een miskraam had. Ik heb de baby ook op geen enkel moment horen wenen", aldus Sofie H.

Als de rechtbank moord toch bewezen acht, hoopt haar advocaat op een milde en voorwaardelijke straf. "Ze heeft intussen een nieuwe relatie en is in augustus vorig jaar opnieuw moeder geworden. Ze moet voor dat kindje kunnen zorgen."

Het vonnis volgt op 13 december. (belga)